Gyermekvédelmi Központ Fejér Vármegye
Sárbogárdi szakmai egység
7000 Sárbogárd, Szent István u. 46.


A gyermekotthon folytonos munkarend szerint működő bentlakásos gyermekintézmény, amely a szakellátás keretében a gondozott gyermek számára alaptevékenységként biztosítja az otthont nyújtó ellátást.

Intézményi sajátosságok: gyermekotthon, mely 3 lakásotthonból áll


Férőhelyek lakásotthononként:

- Selyemakác Lakásotthon (7000 Sárbogárd, Gagarin utca 21/a): 12 férőhely (2 db 4 ágyas és 2 db 2 ágyas szoba)
- Sáfrány Lakásotthon (7000 Sárbogárd, Salamon utca 10): 11 férőhely (2 db 4 ágyas és 2 db 3 ágyas szoba)
- Sóvirág Lakásotthon (7000 Sárbogárd, Szent István utca 46): 7 férőhely (1 db 4 ágyas és 1 db 3 ágyas szoba)


Személyi feltétel mind a 3 lakásotthon vonatkozásában:

- Dolgozói státuszok
1 fő házvezető-nevelő
1 fő gyermekvédelmi asszisztens
3 fő gyermekfelügyelő

- Irodai dolgozók státuszai:
1 fő helyettes gyermekfelügyelő
1 fő gyermekvédelmi ügyintéző
1 fő fejlesztő pedagógus
1 fő pszichológus
1 fő szakmai egység vezető


Sárbogárd Székesfehérvártól 45 km, Dunaújvárostól 25 km távolságra fekvő város. Fejér megye déli, a 63-as főútvonalán található. A közlekedés szempontjából vonattal, busszal és személygépkocsival jól megközelíthető. Oktatási, fejlesztési és szabadidős programok szervezése szempontjából kedvező lehetőségekkel bír.

A településen 3 általános iskola, 1 gyógypedagógiai intézmény és 1 gimnázium található. A gyermekeink a képességüknek megfelelő oktatási intézménybe járnak a 8. osztály befejezésééig, ezután a középiskolai tanulmányaikat a tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető Sárbogárdhoz közeli, nagyobb városokban végzik.

A hozzánk szakellátásba kerülő gyerekek iskolai lemaradásait a szakmai egységünkben dolgozó fejlesztő pedagógus munkájával segítjük elő, felzárkóztató foglalkozások keretein belül. Azon gyerekeknek, akiknek a Pedagógiai Szakszolgálat javaslata alapján fejlesztő foglalkozásokra van szüksége, az oktatási intézmény is kötelezően biztosítja. Az iskolában a tanítás utáni programokon is szívesen részt vesznek a neveltjeink, például szüreti felvonulás, úszásoktatás, intézményi futball, farsang.

Gyermekeink egészségügyi ellátását a településen működő 2 gyermekorvos és a szakellátást a helyi Kossuth Zsuzsanna Rendelőintézet és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház szakrendelésein látják el.

Fogászati ellátás az ELDENT Fogászati Szakrendelésen és a sárbogárdi rendelőintézetben történik.
A szakmai egység ingatlanjainak teljes körű műszaki felújítása 2010-ben történt, és az azt követő években a bútorzatok cseréjére és felújítására is sor került.

Valamennyi lakócsoportunk környezete rendezett, parkosított, füves udvarral rendelkezik. Az udvarokon kerti bútorokat, grillsütőket és különböző szabadidő hasznos eltöltésére alkalmas sporteszközöket sikerült beszereznünk az elmúlt évek során, melyeket a szakmai egységben nevelkedő ellátottak és kollégáim egyaránt nagyon szívesen használnak.

Gyermekeink részére szabadidős tevékenységek eltöltésére különböző programokat szervezünk, mint például strandolás, kirándulás, mozidélután, táboroztatás. Az ünnepkörök megünneplésére hangsúlyt fektetünk és minden gyermekünk születésnapját is megünnepeljük.

Szakmai egységünkben nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekeink a törvényben előírt ellátás biztosítására, amely kiterjed, a fizikai, szellemi, erkölcsi, értelmi és mentális megsegítésükre. Célunk, hogy a gyermekeinket a társadalom hasznos tagjává neveljük.