Gyermekvédelmi Központ Fejér Vármegye
Mezőfalvai szakmai egység
2422 Mezőfalva, Bartók Béla utca 77.


Szakmai egységünk Fejér megye déli részén Mezőfalva községben található. Földrajzi helyzetünk rendkívül kedvező az M6-os autópálya, valamint Dunaújváros megyei jogú város /15km/ közelsége miatt. Orvosi ellátás /kórház/, középiskolák, szabadidős lehetőségek /színház, mozi, élményfürdő/ rendelkezésünkre áll.

A település elfogadó az ellátottakkal, figyelemmel kísérik őket. Szomszédokkal, lakókkal igyekszünk jó kapcsolatot ápolni, gyermekeinket az egymás iránti tiszteletre neveljük.

A településen csak általános iskola működik, jelenleg 9 ellátottunk jár oda. Három gyermek Nagyvenyimen általános iskolás. A többiek Dunaújvárosba utaznak autóbusszal minden nap. Kapcsolatunk az iskolákkal rendszeres, többnyire telefonon, e-mail-en történik. Közös erővel a tanulás fontosságát hangsúlyozzuk, próbáljuk visszaszorítani az iskolai hiányzásokat.

Mezőfalván rendel gyermekorvos, fogorvos, labor és EKG vizsgálatra is van lehetőség. Pszichológus és gyermekpszichiáter segítségét jelenleg Székesfehérváron a FINTI-ben vesszük igénybe.

Két lakásotthonunk van, 10-12 férőhelyesek. Ellátottjaink többnyire fiúk, életkoruk 10-18 év. A családi házak tágasak, komfortosak, nagy udvarral rendelkeznek. Az elmúlt évben festés, mázolás történt mindkét házban. A Mátyás utcában a tűzeset után a pincében megjavították a víz- és elektromos hálózatot. A pince új burkolatot kapott, szép bejárati ajtó, ablak készült. Karácsonyra ping-pong asztalt, csocsót kaptunk, itt helyeztük el, közösségi térnek rendeztük be a helyiséget. A kazánház új tetőszerkezetet kapott.

Mindkét lakásotthonban van új TV, és internet szolgáltatás. Decemberben asztalt, székeket, kanapét, lakástextíliát vásároltunk. Igényességre, az értékek megóvására neveljük a gyermekeket.

A Bartók utcai ház fürdőszobái, vízhálózata megújult. A fűtést, meleg vizet új gázkazán biztosítja. Az irodában a világítás korszerűsítése megtörtént.

Humánerőforrás terén továbbra sincsenek házvezetők, nincs pszichológus, sem fejlesztő pedagógus. A mindennapos iskolai felkészülésben a gyermekfelügyelők segítenek a gyermekeknek az egyéb feladatellátás mellett. A bekerülő gyermekek problémáinak feldolgozására nagy szükség lenne pszichológusra.

Gyermekeink szabadidejének hasznos eltöltése és személyiségük fejlődésének érdekében sok színes programot szervezünk. Az őszi szünetben moziba, színházba vittük őket. Októberben a Párkányi András projekt keretén belül mozgásterapeuta, gyógypedagógus tartott foglalkozást. Kirándultak, sokféle játékot tanultak. Családi Napot tartottunk, így hoztuk közel a szülőket, barátokat a lakásotthoni élethez. A vér szerinti kapcsolattartások megvalósulnak. Gyakoriak a kézműves foglalkozások, melyek igazodnak az aktuális időszakhoz. Négy fiú igazolt focista a helyi sportklubban. Részt veszünk a Központ, valamint külső szervezők rendezvényein. A nyár többnyire táborozással telt hat helyszínen. A nagy meleg miatt az egynapos fürdőzéseket részesítettük előnybe.
Méltóképpen ünnepeljük a Karácsonyt és a Húsvétot, valamint a születésnapokat.