Gyermekvédelmi Központ Fejér Vármegye
Velencei szakmai egység
2481 Velence, Bárczi Gusztáv utca 4-6.


A szakmai egység Velence városában a kertvárosi részben, a Velencei-tóhoz közel, a forgalmas közúttól távolabb parkosított területen található.

Budapest és Székesfehérvár közelsége, valamint a nagyvárosok agglomerációs körzetének fejlődése pozitív hatással van Velencére is, sok lehetőséget biztosít a szabadidő minőségi eltöltésére, kulturális és sport programokon, rendezvényeken való részvételekre.

A Tó és a Velencei-hegység változatos kirándulási és túrázási lehetőséget kínál a gyermekotthonban élő gyerekek számára.

A Velencei szakmai egység 2016. december 1-től került a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartása alá.

Az épületben, mely helyt ad az otthonnak, működik az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Velencei Dr. Ranschburg Jenő Iskola Tagintézménye is, mely a Székesfehérvári Tankerületi Központ fenntartása alá tartozik.
Az intézmény felső emeletén került kialakításra a gyermekotthon, ahol a gyermekotthoni csoportok kollégium szerűen vannak elhelyezve, miszerint egy folyosón található minden funkcionális helyiség (lakószobák, fürdők, nevelői szobák, tanulós helyiségek, iroda, raktárak, teakonyha, fejlesztő szoba).

Ezen körülmények között sajnos nincs lehetőség az előírt élettér biztosítására, a közösségi tér szerény keretek között, korlátozottan biztosítható.

A különleges gyermekotthoni egység összesen 40 férőhelyen enyhe fokban, valamint középsúlyos fokban eltérő értelmi képességű, tanulásban és értelmileg akadályozott, ideiglenes hatállyal elhelyezett és nevelésbe vett kiskorúaknak teljes körű ellátást, az utógondozói ellátottak számára pedig szükségletüknek megfelelő ellátást biztosít.

A legtöbb gyermeknél halmozottan több diagnózis is megtalálható, leggyakrabban az egyéb kevert emocionális zavar, hiperaktivitás, figyelemzavar, személyiségzavar fordul elő.

A gyermekotthoni szakmai egységben a munkatársak kiválasztása során fokozott figyelmet fordítunk a szakmai felkészültség mellett a lelki felkészültségre is. Az ellátottak a velük dolgozó felnőttek mintáit és értékeit követik, tehát fontos, hogy ez a minta példa értékű legyen.

Fontosnak tartjuk, hogy munkatársaink a képesítés megszerzésén túl, elhivatottak, gyermekszeretőek legyenek és megfelelő empátiás készséggel, elfogadó attitűddel rendelkezzenek.